Na temelju akta resornog Ministarstva broj: 03-31-12/20-15, od 6.4.2020. godine, donosimo Prijdlog mjera za podršku učenicima kod učenja na daljinu – 2. dio.

Dragi učenici i roditelji, do sada smo uglavnom govorili o poteškoćama i izazovima koje učenje na daljinu donosi sa sobom, no ima ono i svoje dobrobiti koje trebamo znati prepoznati i iskoristiti. Prije svega, svaki svoj školski dan možete organizirati i dizajnirati prema vašim obvezama i navikama učenja, životnom stilu i uvjetima te ciljevima koje želite postići i ispuniti. Nemate tu „obvezu“ da provjerite što i kako rade vaše kolege iz razreda, sve se svodi na vas i vaše potrebe.

Iako nas je sviju učenje i nastava na daljinu zateklo nespremne, ipak postoje načini kako se kvalitetno pripremiti i zacrtati sebi sve što trebate napraviti i uraditi za školske obveze. Evo 5 strategija koje će vam pomoći da učite lakše i učinkovitije.

  1. Odredite sebi svaki dan jedan cilj koji želite postići/ispuniti 

Najbolji način da svoj um i svoje misli usmjerite na učenje svaki dan je da si postavite jedno potanje svako jutro kada ustanete: Koja je jedna stvar ili zadatak kojemu ću se danas posvetiti i uraditi kako treba? 

Ovo pitanje će vam pomoći da budete usredotočeni samo na vaš krajnji cilj učenja, što ne znači da imate samo jedan, nego da se usredotočite na taj jedan glavni cilj da ga ispunite, kako biste mogli pristupiti ostvarivanju ostalih ciljeva za taj dan ili tjedan (čitanje idređenog broja stranica lektire, vježbanje 10 zadataka za ispit znanja, naučiti 3 lekcije i sl.). Ovo si pitanje možete čak i napisati velikim i vidljivim slovima na papir i okačiti na neko vidljivo mjesto u sobi u kojoj učite, da vas stalno podsjeća da imate cilj za ispuniti (vjerujte, djeluje!).

  1. Učite pametnije, a ne duže!

Jako je teško početi učiti ako mislimo da će nam za to trebati sati i dani. Umjesto toga, motivirajte sami sebe tako što ćete gradivo koje trebati naučiti podijeliti na podnaslove, na nekoliko stranica ili zadataka i odredite sebi vremenski rok u kojemu želite da ih savladate ili uradite (npr. 1 podnaslov za 30 minuta, pa odmor; ili 2 zadatka za 20 minuta pa odmor). Za postavljanje svojih vremenskih rokova možete koristiti štopericu na vašem mobitelu, što će učenje učiniti još zanimljivijim i uzbudljivijim.

Čitanje ili ponavljanje gradiva koje trebate naučiti je jedna od najjednostavnijih tehnika učenja, ali će biti puno zanimljivije ukoliko uključite štopericu i „štopate“ si vrijeme  u kojemu to radite.  Ukoliko se pripremate za test znanja, najprije pročitajte sva pitanja u sebi, a zatim naglas, potom ih i zapišite na papir, a odgovre na njih najprije pročitajte u tišini, a zatim ponovite i svojim riječima naglas. Također, kada prvi put čitate neku lekciju koju trebate naučiti, a ima dosta podataka koji su vam nepoznati, pišite pored lekcije riječi ili teze kao vodilju kroz lekciju, a zatim uz pomoć tih teza prepričajte lekciju svojim riječima – naglas. Ovo će vam uštedjeti puno vremena i učiti ćete brže ovako nego kada samo čitate lekciju „u sebi“.

  1. Povećajte svoju koncentraciju trikovima za mozak

To su u biti mali trikovi i koraci kako da svoj mozak pripremite za učenje svaki dan:

  • Što god da taj dan učite, zamislite u svojim mislima da ćete to i napraviti i uspjeti u tome!
  • Detaljno razmislite koji su vaši koraci u učenju taj dan (čitanje određenog broja lekcija, vježbanje određenih zadataka, ponavljanje nekog gradiva, pisanje bilješki i teza za određenu lekciju, crtanje sheme ili crteža i sl.).
  • Predvidite moguće poteškoće u učenju i razumijevanju gradiva (potražite pomoć roditelja/skrbnika, starije braće i sestara te prijatelja u učenju gradiva koje vam „ne ide“).
  • Uvijek zamišljajte kako će ishod vašeg rada i truda biti pozitivan i isplatiti se!
  • Odredite sebi nagradu kojom ćete se počastiti nakon uspješnog dana učenja!

  1. Uvijek najprije rješavajte najteže i najzahtjevnije zadatke!

Kako smo ujutro najodmorniji i najraspoloženiji za rad općenito, tako je jutro najpogodnije za rješavanje težih i zahtjevnijih zadataka i obveza. Za njih nam uvijek treba velika koncentracija, energija  i analitičko mišljenje, a oni su najjači upravo ujutro. Stoga s početkom dana, najbolje je raditi zadatke i učiti gradivo koje smatramo najtežim.

Ovu strategiju najbolje možete primijeniti planom učenja težeg i zahtjevnijeg gradiva npr. prvih sat ili dva ujutro odmah nakon buđenja. Ostatak jutra rasporedite na obavljanje lakših aktivnosti, dok poslijepodne uvijek ostavite za lagano ponavljanje gradiva ili čitanje te naravno druženje, tjelesne aktivnosti i odmor.

  1. Uklonite sve što vam odvlači pažnju od učenja!

Posljednja strategija je u biti jako jednostavna. Da biste u prostoriji u kojoj učite, učili što lakše, brže i bolje, iz nje trebate skloniti sve što bi vam odvlačilo pažnju od učenja. 

Ovo se prije svega, odnosi na vaš mobilni telefon, koji trebate skloniti u drugu prostoriju ili jednostavno isključiti tonove i zaboraviti da je telefon u prostoriji. Isto se odnosi i na druge elektronske uređaje, poput upaljenog televizora ili radija, koji će vam nepotrebno odvlačiti pažnju od učenja. Osim tehnologije, često nam pažnju odvlače i ljudi, naši ukućani ili prijatelji. Stoga, dajte im do znanja da sada učite i ne želite raditi nešto drugo (igrati se, gledati tv, igrati igrica…).

Što se tiče društvenih mreža, one vam odvlače najveću količinu pažnje od učenja, jer često nemate kontrolu nad time koliko ste često dnevno na njima. Ukoliko početak dana nakon buđenja provedete listajući po društvenim mrežama, izgubit ćete dragocijeno vrijeme koje smo spomenuli u 4. strategiji, da je vaš mozak najraspoloženiji za učenje u prvih par sati jutra. Tako da, društvene mreže pregledajte samo par puta dnevno, i to u pauzama nakon učenja u popodnevnim satima.

Ukoliko krenete s primjenom ovih naizgled možda zahtjevnih, ali ustvari jako jednostavnih strategija za učenje, ono vam neće biti lakše samo u ovo vrijeme učenja na daljinu i online nastave, nego i nakon što se ponovno vratite u školske klupe, a nadamo se da će to biti uskoro.

Lucija Grgača, pedagoginja