Na temelju akta resornog Ministarstva broj: 03-31-12/20-15, od 6.4.2020. godine, donosimo Prijdlog mjera za podršku učenicima kod učenja na daljinu – 1. dio.

Dragi naši učenici, u posljednja četiri tjedna doživjeli ste brojne novitete, restrikcije, zabrane i, moglo bi se reći, potpunu promjenu načina na koji ste inače provodili svoju svakodnevicu. Školu ste zamijenli kućom ili stanom, učionicu spavaćom sobom ili dnevnim boravkom, školsku ploču tv ekranom, računalom, tabletom ili displejom pametnog telefona, školsko dvorište kućnim. Svi smo svjesni da su ove promjene snažno utjecale i još uvijek utječu na vas, možda vas na trenutke plaše, možda vam predstavljaju izazov, ali sve su to promjene koje će doći i proći, a vi ćete uz njih ojačati, naučiti puno toga novoga, osamostaliti se i naučiti se kako učiti na daljinu, kod kuće. 

Dosada smo se već jako dobro uhodali u naš našin učenja na daljinu i izvođenja nastave uz primjenu informacijsko-komunikacijskih tehnologija, a sve pohvale idu našem odličnom timu kojeg činite vi, dragi učenici, vaši roditelji i naši nastavnici. Kako ipak nije uvijek sve novo ujedno i lako i nijedna promjena ne dolazi bez određenih teškoća, tako ni učenje na daljinu ne može biti bez izazova. 

Najvažniji činitelji ovakvog načina učenja ste upravo vi, dragi naši učenici, jer vi ste naši krajnji korisnici, kako mi to volimo stručno reći, a kako biste zaista imali što veću korist od učenja na daljinu, evo par savjeta kako se pripremiti za njega svaki dan. 

Postoji nekoliko jednostavnih trikova kako svoju svakodnevnicu prilagoditi učenju na daljinu:

odredite jednu prostoriju i mjesto koje će biti vaše radno mjesto i mjesto za učenje (to može biti bilo koje mjesto u kući ili stanu, bitno je da se učenje odvija uvijek na tom mjestu);

planirajte svaki svoj dan oko obveza za školu i napravite sebi raspored što kada radite (npr. budite se u isto vrijeme, doručkujte u određeno vrijeme, nove nastavne sadržaje i upute za rad dobijate određenim danima do određenog doba u danu, a drugim danima imate obvezu učenja, izrade zadaće i slanja povratne informacije nastavnicima, vikendom ponavljajte);

odredite sebi vrijeme za odmor i druge aktivnosti (odredite si odmor između svakog nastavnog predmeta ili zadatka u jednom danu u trajanju od 10 do 15 minuta, predug odmor između ovbeza će vas samo „ulijeniti“, a osmislite i neku tjelesnu ili drugu zabavnu aktivnost kojom ćete se „nagraditi“ na kraju uspješnog školskog dana, poput šetnje, igre, gledanja crtića ili omiljenih filmova, čitanja knjiga ili komuniciranja s prijateljima na društvenim mrežama ili jednostavno druženja s obitelji);

postavite sebi ciljeve za svaki dan ili tjedan (zamislite i točno sebi odredite koji je vaš cilj koji želite postići – učenje određene lekcije, rješavanje određenih zadataka, pisanje zadaće i sl.; ciljevi koje sebi postavite će vas dodatno motivirati da ispunite svoje obveze, a na kraju dana ili tjedna ćete se osjećati ponosno na sebe);

podijelite s drugima što radite ili što ste dobro napravili i zatražite pomoć ukoliko vam nešto „ne ide“ (iskoristite boravak cijele obitelji u kući i društvene mreže u svoju korist: svoje uspjehe i probleme kod učenja i rješavanja zadataka podijelite s vašim roditeljima, braćom i sestrama, prijateljima iz razreda i nastavnicima, tražite pomoć ako u nešto niste sigurni, a ako jeste i dobro ste to uradili, pohvala sigurno neće izostati, sve će vas to dodatno motivirati za rad).

Za kraj, najbitnije – mislite na svoje zdravlje i zdravlje drugih oko vas i slušajte upute odraslih kako bismo što prije izašli iz ove zdravstvene krize i ponovno čuli školsko zvono. Za sva pitanja i nejasnoće, stojimo na raspolaganju na e-mail adresi: osbrestovskopedagog@gmail.com.

Ovo su samo neki od provjerenih trikova koji će vam pomoći da lakše organizirate svoje učenje na daljinu i bolje i kvalitetnije svladate nastavno gradivo i obveze pred vama. Vjerujte mi na riječ, osobno ih primjenjujem i dan danas, jer učimo dok smo živi. U nekom od naših sljedećih virtualnih druženja, bavit ćemo se strategijama učenja na daljinu.

Ostajte zdravo i čuvajte sebe i jedni druge!

Vaša pedagoginja, Lucija Grgača